WORKSHOP VOOR ZORGPROFESSIONALS
ONTDEK DE KRACHT VAN AANRAKING IN DE ADL-ZORG
Je bent als zorgprofessional heel belangrijk in het leven van je cliënten. Je biedt hen ondersteuning en begeleiding, onder andere bij de dagelijkse verzorging.
De aanrakingen tijdens het dagelijkse zorgmoment zijn vaak functioneel; wassen, afdrogen, verzorging van de huid en aan- of uitkleden. Soms kunnen die aanrakingen pijnlijk zijn, angstig maken of weerstand oproepen. Dit kan de Adl-zorg zwaar maken. Niet alleen voor de zorgvrager maar ook voor jou als zorgprofessional.
Als zorgverlener heb je daarnaast te maken met een hoge werkdruk. Je hebt vaak maar weinig tijd. En ook de Adl-zorg moet vlug.
WAT KAN AANRAKING IN DE ADL-ZORG BETEKENEN?
Aandachtig, respectvol en gestructureerd aanraken tijdens de Adl-zorg roept zo min mogelijk angst, spanning of weerstand op. En maakt van het dagelijkse zorgmoment een moment van contact en verbinding, rust en ontspanning. Waardoor zorgvragers zich veilig en vertrouwd voelen en zoveel als mogelijk is meewerken en meebewegen. Op deze manier vermindert kwaliteit van aanraken niet alleen de werkbelasting van jou als zorgprofessional. Maar verhoogd het ook het welbevinden en de kwaliteit van leven van zorgvragers.
LIEFDEVOLLE AANRAKING IS EEN ESSENTIËLE LEVENSBEHOEFTE
Aandachtig en gestructureerd aanraken stimuleert de aanmaak van de knuffel en gelukshormonen oxytocine en serotonine. Deze hormonen zorgen voor rust en verbondenheid, breken de stresshormonen af en verzachten angst en pijnklachten. Er ontstaat rust en ontspanning en ruimte voor herstel en ontwikkeling.
Je kan deze manier van aanraken heel makkelijk inzetten tijdens de dagelijkse zorghandelingen waardoor die rustiger en aangenamer verlopen.
Met aandachtig en gestructureerd aanraken maak je werkelijk verschil en krijgt je zorg nog meer betekenis.
INHOUD VAN DE WORKSHOP ONTDEK DE KRACHT VAN AANRAKING IN DE ADL-ZORG
In de workshop leer je aandachtig, respectvol en gestructureerd aanraken tijdens het dagelijkse zorgmoment.
- Je wordt je bewust van aanrakingsprikkels tijdens de Adl-zorg.
- Je leert welke aanrakingen spanning, angst of weerstand oproepen.
- Je leert welke aanrakingen spanning, angst of weerstand zoveel mogelijk kunnen voorkomen.
- Je leert door welke aanrakingen rust, contact en ontspanning ontstaan.
- Je wordt je bewust dat je lichaam reageert op aanrakingsprikkels.
- Je leert deze lichaamstaal observeren en erop reageren.
- Je leert aandachtig handelen vanuit rust.
WIE GEEFT DE WORKSHOP?
De Workshop begeleider is Hannie Meulmeester van Waar Zorg Raakt.
TIJDEN, DUUR EN LOCATIE VAN DE WORKSHOP ONTDEK DE KRACHT VAN AANRAKING IN DE ADL-ZORG
Waar Zorg Raakt biedt deze workshop voor zorgprofessionals aan, op afspraak.
Duur van de workshop: drie uur.
Locatie: Waar Zorg Raakt verzorgt deze workshop zowel voor zorginstellingen (incompany) als voor opleidingscentra voor zorgprofessionals (als gastles).
DE GROEPSGROOTTE
In de workshop staat het zelf ervaren en oefenen centraal. Om de rust en de verbinding zelf ook zo goed mogelijk te ervaren is de groep waarin we werken klein, maximaal 8 personen.
DE KOSTEN VAN DE WORKSHOP
Zorginstellingen en opleidingscentra voor zorgprofessionals kunnen voor een vrijblijvende offerte contact opnemen met Hannie Meulmeester van Waar Zorg Raakt.
MEER INFORMATIE OVER OF INSCHRIJVEN VOOR DE WORKSHOP?
Heb je vragen over de workshop of wil je een oriënterend gesprek aanvragen? Bel of mail gerust of vul het contactformulier in.
T: 06-37157767
E: info@waarzorgraakt.nl
ENKELE REACTIES VAN DEELNEMERS VAN DE WORKSHOP
” Ik ben me bewust geworden wat aanraking met iemand doet”.
” Fijne workshop. Helder en goede afwisseling tussen luisteren en doen”.
” Goed om zelf te voelen, ervaren wat de verzorging met je doet”.
” Een praktische workshop, heel leerzaam. Ik ga er zeker mee aan de slag”.
” Ik ben blij met de bewustwording”.
” Bewust worden bij wat je onbewust doet”.
” Ik weet nu beter wat mijn eigen handelen bij de client losmaakt en wat het doet met het welbevinden van de ander”
OVER MIJ
Mijn naam is Hannie Meulmeester. Als verpleegkundige en als individueel begeleider heb ik ervaring met kinderen en volwassenen met een (ernstig meervoudige) beperking, met niet aangeboren hersenletsel, een chronische ziekte, de ziekte kanker, mensen met dementie en mensen in de palliatieve fase.
In mijn werk zag ik steeds vaker wat een liefdevolle aanraking kan doen. Daarom ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de theorieën en methodieken van aanraking. Na het afronden van verschillende opleidingen op dit gebied ben ik begonnen met mijn eigen praktijk Waar Zorg Raakt.
Het raakt me en ik wordt er blij van als ik een veilige plek kan creëren voor mensen met een ziekte of een beperking. Een plek om te ontmoeten, ontspannen, genieten, ontdekken en ontwikkelen. Een plek waar je veiligheid kan ervaren en waar je je gezien voelt.